Drie van de vier parlementariërs van de Griekse extreemrechtse partij Gouden Dageraad die dinsdag werden voorgeleid zijn op vrije voeten gesteld. 

Ze zijn ervan beschuldigd dat ze lid zijn van een criminele organisatie. Hangende het onderzoek zijn ze vrij.

Een vierde parlementariër blijft voorlopig vastzitten. Partijleider Nikolaos Michaloliakos moet later op de dag voor de rechter verschijnen.

De parlementariërs die zijn vrijgelaten zijn Ilias Panagiotaros, Nikos Michos en Ilias Kasidiaris. De laatste moest een borgsom van 50.000 euro betalen. De vrijlating kwam als een verrassing. Het is de verwachting dat het de pogingen bemoeilijkt van de Griekse regering om de neonazistische partij aan te pakken.

Rapper

Afgelopen weekeinde arresteerde de Griekse politie meer dan twintig leden van de partij. Dat gebeurde anderhalve week na de de dood van de linkse rapper Pavlos Fyssas (34), die werd vermoord door een aanhanger van Gouden Dageraad.

De extreemrechtsen worden onder meer verdacht van betrokkenheid bij een reeks aanvallen, waaronder het neersteken van Fyssas.

De neonazi's hebben bij de verkiezingen vorig jaar achttien van de driehonderd zetels in het Griekse parlement gewonnen. Daarmee is het de vijfde partij in Griekenland.