Het parlement van Iran heeft zich in grote meerderheid uitgesproken voor het diplomatieke charmeoffensief van de Iraanse president Hasan Rohani vorige week bij de Algemene Vergadering van de VN. 

Van de 290 parlementariërs tekenden er 230 een verklaring waarin steun wordt uitgesproken voor Rohani's toenaderingspoging tot de landen die kritisch staan tegenover het nucleaire programma van Iran.

De steun van het parlement is een teken dat ook de hoogste leider in het land achter de toenadering staat. Conservatieven die loyaal zijn aan de Iraanse geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei hebben het in het parlement voor het zeggen.

Het charmeoffensief van Rohani eindigde vrijdag zelfs met een telefoontje van de Amerikaanse president Barack Obama; de eerste keer in ruim dertig jaar dat een Iraanse en een Amerikaanse president rechtstreeks met elkaar spraken.

De in augustus aangetreden Rohani heeft gezegd dat hij afspraken wil maken over het Iraanse nucleaire programma. Het land zou onder meer bereid zijn inspecteurs toe te laten. Met name Israël en de VS vrezen dat Iran werkt aan een kernwapen.

Netanyahu

Iran reageerde woensdag ook op de VN-toespraak van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die de bedoelingen van Iran in twijfel trok. Volgens de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif probeert Netanyahu onderhandelingen dwars te zitten, maar zal hij de toekomst van de gesprekken niet bepalen.

Netanyahu noemde Rohani dinsdag ''een wolf in schaapskleren''. Hij liet ook weten dat Iran alleen van een kernwapen kan worden afgehouden met zware sancties en dreiging met een militaire actie. Israël zal geen genoegen nemen met minder dan de complete ontmanteling van het nucleaire programma van Iran, benadrukte hij.