Veertien activisten van Greenpeace die in het Russische Moermansk vastzitten vanwege protesten bij een boorplatform worden aangeklaagd voor piraterij. Twee van hen zijn Nederlands.

De twee Nederlandse Greenpeace-activisten Faiza Oulahsen en Mannes Ubels worden, samen met twaalf van de andere activisten, door Rusland verdacht van piraterij. Op piraterij staat in Rusland een celstraf van maximaal vijftien jaar.

Woensdag werd eerder al bekend dat vier bemanningsleden van Braziliaanse, Russische, Finse en Britse afkomst aangeklaagd zijn voor piraterij. Inmiddels zijn er de twee Nederlanders en nog tien andere bemanningsleden bijgekomen.

Op het schip Arctic Sunrise zaten in totaal 30 actievoerders. Twee weken geleden werd de gehele bemanning opgepakt door de Russische autoriteiten. Verwacht wordt dat van de overige bemanning de uitspraak donderdag en vrijdag bekend wordt gemaakt.

Internationale wateren

De dag voor de entering had Greenpeace met het schip ten zuiden van Nova Zembla actiegevoerd bij een boorplatform van het Russische bedrijf Gazprom. Volgens Greenpeace bestormden de Russen het schip in internationale wateren. Het schip werd daarna overgebracht naar Moermansk.

De aanklacht wegens piraterij tegen de bemanningsleden van het Greenpeaceschip Arctic Sunrise is ''het zwartste scenario dat we konden bedenken". Dat heeft campagneleider Jorien de Lege van Greenpeace Nederland gezegd.

''De Nederlandse overheid moet nu echt iets gaan doen. De diplomatieke weg heeft niets opgeleverd", aldus De Lege. Volgens haar had de Arctic Sunrise hooguit een boete moeten krijgen omdat het zich op verboden terrein bevond. De Arctic Sunrise is niet op verboden terrein geweest.

Stappen

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zei eerder vandaag, dat Nederland geen stappen neemt zolang de Russen geen aanklacht tegen de activisten van het schip Arctic Sunrise bekend hebben gemaakt. Het is nog onduidelijk of hij nu de uitspraak bekend is, wel stappen gaat ondernemen.

Wel heeft het kabinet vorige week aan de Russen gevraagd het schip vrij te geven en de bemanning vrij te laten. De regering bezag toen in afwachting van Rusland ''mogelijke juridische vervolgstappen'' zoals een gang naar het Zeerechttribunaal.

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren roept Timmermans op om zo snel mogelijk naar het Internationaal Zeerechttribunaal te stappen om ervoor te zorgen dat Rusland de bemanning op borgtocht vrijlaat. Ook vindt Van Tongeren dat de Russen het schip vrij moeten geven.

Steun

Amsterdam neemt het op voor Oulahsen. Burgemeester Eberhard van der Laan heeft in een Engelstalige brief voorgesteld de Amsterdamse op borgtocht vrij te laten.

In de brief schrijft Van der Laan dat hij ervan overtuigd is dat Oulahsen ''volledige verantwoordelijkheid voor haar daad'' zal nemen als de Russen haar oproepen voor de rechtbank te verschijnen. ''Oulahsen is een gerespecteerde, jonge en intelligente inwoonster van Amsterdam'', aldus de burgemeester.

Amnesty International vindt de beschuldiging van piraterij volkomen ongegrond en wil dat de aanklacht direct moet worden ingetrokken.