De Amerikaanse federale overheid sluit een aantal diensten of instellingen naar aanleiding van de impasse die in het parlement heerst over de financiering ervan. 

Het gaat daarbij om organisaties die voor hun geld direct afhankelijk zijn van het Congres.

The Washington Post schat dinsdag dat het in de eerste plaats gaat om een federaal voedselhulpprogramma voor bijna negen miljoen arme vrouwen en kinderen (WIC, Women, Infants and Children Food and Nutrition Service), tal van diensten van de belastingdienst IRS, websites van de federale overheid, het Nationaal Archief en veel toeristische attracties zoals gratis musea en nationale parken.

Bij veel ministeries in Washington gaat ondertussen meer dan twee derde van het personeel met gedwongen verlof.

De nieuwszender ABC meldt dat er bijvoorbeeld bij het relatief kleine ministerie van Onderwijs, waar 4.225 mensen werken, 3.983 mensen met verlof zijn gestuurd.

Mileubescherming

Bij het federale Agentschap voor Milieubescherming, waar 16.205 mensen werken, is het percentage van mensen dat met verlof is gestuurd nog hoger: ruim 96 procent. Bij het Nationaal Wetenschapsfonds blijven maar dertig van de tweeduizend personeelsleden aan het werk. 

Ook het Nationaal Luchtvaart- en Ruimtevaartagentschap (NASA) gaat vrijwel dicht, maar astronauten blijven werken. Dat geldt ook voor het personeel waar de astronauten afhankelijk van zijn.

De 1,4 miljoen Amerikaanse militairen moeten aan het werk blijven, maar de helft van het burgerpersoneel van het ministerie van Defensie moet met verlof. Dat is meer dan 360.000 'verlofgangers'.

Eerdere shutdowns in de VS:

Beweeg de cursor over het diagram om de duur te zien. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Medisch onderzoek

Medisch onderzoek wordt zwaar getroffen door de gedeeltelijke sluiting van 27 centra van de National Institutes of Health. Onderzoek voor nieuwe patiënten wordt voorlopig niet meer gedaan.

De postdiensten en spoorwegen blijven functioneren. Consulaire diensten zoals visaverstrekking worden niet onderbroken omdat die zich grotendeels zelf bedruipen.

Sociale voorzieningen moeten van de wet worden uitgekeerd, maar nieuwe aanvragen moeten wachten tot de overheid weer op volle toeren draait. De federale rechtspraak heeft middelen om het nog zeker twee weken uit te houden.

Achtergronden: Wat is een 'shutdown'? l Hoe nu verder?