Sinds dinsdagochtend 1 oktober is een deel van de Amerikaanse overheid op slot gegaan omdat er geen akkoord is gesloten over de financiering van de overheid. Hoe kan de politieke impasse worden opgelost?

Volgens Willem Post, Amerikadeskundige aan het Clingendael-instituut, moet er een conferentie komen. Politici in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat wijzen dan onderhandelaars aan, die vervolgens bemiddelen om ervoor te zorgen dat er een compromis komt.

Conservatieve Republikeinen in het Huis willen de invoering van Obamacare, door de Tea Party gezien als een uiting van verkapt socialisme, met een jaar uitstellen. Zij weigeren akkoord te gaan met de financiering van de overheid als dat niet gebeurt.

Onderhandelingen tussen de Republikeinen en de Democraten hebben tot nu toe tot niets geleid, maar door de huidige 'shutdown' en de naderende deadline voor het verhogen van het schuldenplafond is de druk om tot een compromis te komen groter geworden. 

Twee weken

Als de politieke impasse ook nog voortduurt als de deadline van 17 oktober verstrijkt, wordt het volgens Post écht kritiek. 

''Amerika is dan technisch gezien failliet'', aldus Post. Als voor 17 oktober geen afspraken zijn gemaakt over de verhoging van de limiet op de staatsschuld, kan Amerika de rekeningen niet meer betalen en dreigt een recessie.

Beweeg de cursor over het diagram om de duur te zien. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Obama

Obama heeft volgens Post gedaan wat hij kon doen en met alle politieke leiders gesproken. In nieuwe onderhandelingen kan de president nog ''een beetje spelen met bepaalde maatregelen'' en ''een paar dingen aan de Republikeinen teruggeven om tot een compromis te komen''. Post duidt bijvoorbeeld op het afschaffen van de belasting op medische instrumenten, die nu nog van kracht is.

Uiteindelijk zal Obama als winnaar uit de strijd komen volgens Post. ''Obamacare is er al, en Obama gaat zijn paradepaardje echt niet terugdraaien.'' Wel moet de Amerikaanse president oppassen dat hij ''niet te triomfantelijk'' gaat doen.

De komende maanden moet namelijk blijken of Obamacare in de praktijk goed werkt, want nu begrijpt een groot deel van de Amerikanen nog weinig van het ingewikkelde zorgstelsel en is er bijvoorbeeld geen Spaanstalige marktplaats waar mensen die slecht Engels spreken een zorgverzekering kunnen afsluiten.

Republikeinen

Volgens Post is het te vroeg om te spreken van een crisis in de Republikeinse partij, maar hij ziet wel dat er binnen de partij scheurtjes ontstaan.

''Ongeveer zestig conservatieve Tea Party-Republikeinen houden de rest van de partij in een wurggreep. Zij kijken alleen naar hun eigen district, en niet naar het landsbelang.'' 

Het handelen van de Republikeinen in de aanloop naar de 'shutdown' is impopulair onder Amerikanen en volgens Post bestaat het risico dat de Republikeinen volgend jaar de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden verliezen.

Prestige

Uiteindelijk, zo meent Post, zullen Republikeinen onder toenemende druk hun eis om Obamacare een jaar uit te stellen moeten laten vallen. De economische schade is op dit moment nog te overzien, maar de prestige van de VS loopt een behoorlijke deuk op.