
Noorwegen krijgt rechtse minderheidsregering
Het is voor het eerst dat de partij deel gaat uitmaken van een Noorse regeringscoalitie. De leider van Høyre, Erna Solberg, zal de minderheidsregering gaan leiden.
De verkiezingen eerder in september leverden de Conservatieven en drie centrumrechtse partijen een meerderheid op. Alleen de Vooruitgangspartij bleek echter bereid met de partij van Solberg een coalitie aan te gaan.
'IJzeren' Erna (52) was voorstander van een coalitie met niet alleen de Vooruitgangspartij, die de immigratie wil beperken en lagere belastingen nastreeft. Zij wilde ook de liberale partij Venstre en de christendemocraten een plaats in de regering geven.
Moeilijk
Die twee laatste partijen denken dat samenwerking met de Vooruitgangspartij te moeilijk is en bovendien tot een fragiele regering leidt.
De nieuwe regering steunt op 77 van de 169 leden van de Storting. Ook als de regering valt, volgen er pas in 2017 verkiezingen. Noorwegen kent niet de mogelijkheid van vervroegde verkiezingen.
Antibelastingpartij
De Vooruitgangspartij werd in 1973 opgericht als antibelastingpartij en wil dat een groter deel van de opbrengst van de oliewinning wordt besteed aan wegen en de gezondheidszorg.
Partijleider Siv Jensen zei dat zij in de onderhandelingen nieuwe beperkingen van de immigratie heeft bereikt wat volgens haar tot een ''beter integratiebeleid'' zal leiden.
Verzacht
Jensen wordt waarschijnlijk de nieuwe minister van Financiën. Haar partij, waarvan eens massamoordenaar Anders Behring Breivik lid was, heeft haar standpunten over de immigratie de laatste tijd verzacht, maar er bestaat nog veel kritiek op haar waarschuwingen voor een ''sluipende islamisering'' van het rijkste Scandinavische land.
Tot ongenoegen van de olie-industrie hebben de partijen afgesproken dat er niet naar olie zal worden geboord in het Noordpoolgebied, zoals bij de eilandengroep de Lofoten.