De voormalige Franse president Nicolas Sarkozy is maandag in beroep gegaan bij de hoogste Franse rechtbank in een poging een onderzoek naar zijn financiën tijdens de verkiezingscampagne van 2007 te voorkomen.

Sarkozy zou geld voor de campagne hebben afgetroggeld van de steenrijke bejaarde Française Liliane Bettencourt, de dementerende erfgename van het L'Oréalvermogen en de rijkste vrouw van Europa.

Een rechtbank in Bordeaux besloot vorige week dat het onderzoek mocht doorgaan, maar Sarkozy's advocaten hebben dat maandag bij het Hof van Cassatie aangevochten.

Sarkozy weerspreekt de beschuldigingen. De meeste van 11 andere verdachten in de zaak hebben eveneens beroep aangetekend.

Presidentschap

Als de conservatieve Sarkozy voor de rechter moet verschijnen in de zaak, vernietigt dat zijn kansen om in 2017 president François Hollande uit te dagen. De socialistische president versloeg Sarkozy vorig jaar.

Het formele onderzoek naar Sarkozy begon in maart met de beschuldiging van ''misbruik van zwakte'' van Bettencourt, die tijdens de campagne 84 jaar was.