De Belg Kim De Gelder, die levenslang kreeg voor de moord op twee baby's en twee vrouwen en 25 pogingen tot moord, moet circa 1 miljoen euro aan schadevergoedingen betalen aan de slachtoffers.

Een rechter in Gent legde de inmiddels 24-jarige jongeman maandag tot drie keer hogere bedragen op dan was gewenst door zijn advocaat. Het bedrag is desondanks lager dan door de slachtoffers en nabestaanden was gevraagd.

In 2009 richtte De Gelder een bloedbad aan in kinderdagverblijf Fabeltjesland in het Belgische Dendermonde, waarbij twee baby's en een begeleidster werden gedood en tientallen kinderen en volwassenen gewond raakten.

Later bleek dat hij een week voor deze aanval een 72-jarige vrouw had vermoord en plannen had om een ander gezin te vermoorden.

Bijzondere omstandigheden

De rechter week gezien de ernst van de zaak af van de lijst die er in België is voor schadevergoedingen bij het verlies van een familielid door een misdrijf.

''Bijzondere omstandigheden verantwoorden grotere bedragen'', aldus de rechter bij het voorlezen van het vonnis. ''De Gelder heeft op een afgrijselijke wijze een aanslag uitgevoerd en heeft niet te beschrijven leed veroorzaakt. Dat is niet te vergelijken met verkeersmisdrijven.''

De rechter stelde dat ook de mensen die niet gewond raakten als slachtoffer schade hebben geleden. Daarnaast is er compensatie voor toen nog ongeboren kinderen van ouders die hun kindje verloren.