Rebellen en terroristische groeperingen in Syrië krijgen grondstoffen voor chemische wapens van diverse partijen, waaronder westerse landen. 

Dat zei de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid Muallem maandag bij zijn toespraak voor de Verenigde Naties.

Muallem herhaalde tijdens zijn toespraak dat de Syrische overheid geen chemische wapens heeft ingezet. "De rebellen doen dat wel. En zij krijgen de grondstoffen aangeleverd door verschillende partijen, waaronder enkele westerse landen die we allemaal goed kennen."

"In Syrië is geen burgeroorlog gaande, maar een oorlog tussen de overheidstroepen en terroristische groeperingen", stelde Muallem.

Volgens de minister vechten de Syrische troepen vooral tegen strijders van al Qaeda. "De gevaarlijkste terroristische organisatie ter wereld. Daar zijn diverse andere organisatie bij  aangesloten, zoals Jabat-al-Nusra."

"In totaal zijn er terroristen uit meer dan 83 landen die betrokken zijn bij het uitmoorden van de Syrische bevolking", vervolgde hij. "Dit is niet alleen de oorlog van Syrië. Deze terroristen keren terug naar hun thuisland, waardoor geen land immuun zal zijn voor oorlog. Dit conflict kent geen grenzen."

Gruweldaden

Muallem haalde enkele voorbeelden aan van vermeende gruweldaden die aan de kant van de rebellen zijn gepleegd. "De terroristen die vechten in Syrië eten het hart van onze dode soldaten. Ze hakken soldaten in stukken terwijl ze nog in leven zijn en sturen de ledematen naar hun familie."

Volgens Muallem is een politieke oplossing voor het langslepende conflict in Syrië alleen mogelijk als de rebellen niet langer worden gesteund. "Verkiezingen zijn de enige manier om duidelijk te maken wat het volk wil." 

Gewacht op missie

"Wij gaan de overeengekomen resolutie aangaande chemische wapens volledig steunen. We hebben eerder vijf maanden moeten wachten op de VN-missie die onderzoek deed naar de inzet van dergelijke wapens", zei Muallem.

"Deze werd helaas teruggetrokken voor het onderzoek was afgerond. Toen sloegen enkele landen de oorlogstrom", aldus de minister, die claimde dat de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië hebben geblokkeerd dat naar buiten kwam welke partijen er achter de aanvallen met chemische wapens zaten.

Alle berichten over Syrië

Achtergronden: Overzicht van het Amerikaans-Russische akkoord

VS ruimen al jaren chemische wapens l Wat zijn chemische wapens? l Meer over Sarin