Afgetreden ministers van de partij van de centrumrechtse Italiaanse leider Silvio Berlusconi klagen luid over hun voorman.

De Italiaanse regering heeft maandag bekrachtigd dat de vijf ministers van Berlusconi's PdL geen deel meer uitmaken van de coalitieregering.

Ze kondigden hun vertrek zaterdag aan op initiatief van Berlusconi. Dat ging kennelijk niet van harte.

Ex-vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Angelino Alfaro klaagde bijvoorbeeld via sociale media dat hij ''een trouwe Berlusconist is, maar die trouw dwingt me te zeggen dat extremistische stromingen die tegengesteld zijn aan onze geschiedenis, onze waarden en ons gemeenschapsgevoel niet mogen domineren.''

Radicaal rechts

Hij vreest dat Berlusconi een voorman van ''radicaal rechts'' wordt. ''Als de extreme stromingen domineren, kan de droom van 'Forza Italia' geen waarheid worden'', aldus Alfaro, die geldt als Berluconi's erfgenaam. Berlusconi heeft recentelijk 'Forza Italia' (Hup Italië) weer in het leven geroepen als beweging. De naam stamt uit 1993, het begin van Berlusconi's successen in de politiek.

In het weekeinde stelde Berlusconi dat hij de stekker uit de coalitie moet halen omdat de regering nalaat een aantal economische maatregelen te nemen. Veel mensen nemen echter aan dat hij vooral bezig is met het behouden van zijn zetel als senator. Die kan hij kwijtraken door een recente definitieve veroordeling bij de strafrechter.