Erdogan komt met 'democratiseringspakket'
Het 'democratiseringspakket' moet minderheden zoals Koerden en Alevieten meer rechten geven. Ook mogen vrouwen met een hoofddoek in overheidsdienst, hoewel functies in uniform, zoals agent, militair of rechter, taboe blijven.
Door de plannen komt onder meer de kiesdrempel van 10 procent ter discussie te staan, zodat kleinere groepen de kans krijgen in het parlement te komen. Ook zal het zijn toegestaan om in andere talen dan het Turks campagne te voeren en mag op privéscholen les worden gegeven in dialecten en andere talen. Straffen voor discriminatie worden zwaarder.
Volgens Erdogan zal het pakket de vrijheid, democratie en broederschap in Turkije versterken. ''Dit pakket is niet het gevolg van onderhandelingen. Het is een gevolg van de eisen van het volk'', aldus Erdogan maandag.
Discussie
In Turkije is de discussie begonnen over het werkelijke democratisch gehalte van het democratiseringspakket dat Erdogan presenteerde. Vrouwen die een hoofddoek dragen, mogen voortaan in ongeuniformeerde publieke functies werken, wat een democratische stap vooruit is.
Maar de Koerdische politieke beweging heeft inmiddels laten weten de hervormingen onvoldoende te vinden om het vredesproces vlot te trekken.
De scepsis was groot voordat Erdogan aan zijn presentatie begon. Afgelopen zomer sloeg de politie in opdracht van Erdogan met veel geweld demonstraties tegen zijn regering neer. Dat het pakket is vastgesteld door regeringspartij de AKP zonder overleg met andere partijen, is een van de kritiekpunten.
De verboden letters Q, W en X, die in het Turks niet voorkomen maar in het Koerdisch wel, mogen vanaf nu worden gebruikt. Dorpen mogen worden hernoemd naar hun oorspronkelijke, veelal Koerdische, Griekse of Armeense namen. Aan het verbod op het gebruik van Koerdisch tijdens politieke campagnes komt een eind.
Privéscholen mogen Koerdisch voortaan gebruiken als taal waarin het onderwijs wordt gegeven. Maar hoe de regering dat kan doorvoeren, blijft vaag: de Turkse grondwet verbiedt het. De Koerdische politieke beweging ziet de toezeggingen als cosmetisch. Zij eisen ook dat ook op staatsscholen in het Koerdisch mag worden lesgegeven.