Paus Johannes Paulus II en Johannes XXIII worden op 27 april 2014 heilig verklaard.

De huidige paus, Franciscus, heeft de datum maandag bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst met zijn kardinalen. 

De Poolse kardinaal Karol Wojtyla werd op 16 oktober 1978 gekozen tot paus. Dat bleef hij tot zijn dood op 2 april 2005. Johannes XXIII, een Italiaan geboren als Angelo Roncalli, was tussen 28 oktober 1958 en 3 juni 1963 kerkvorst. 

Paus Franciscus heeft een tweede wonder aan de voormalig paus toegeschreven waardoor Johannes Paulus II nu heilig kan worden verklaard. Het tweede wonder van Johannes Paulus II heeft betrekking op een Italiaanse vrouw die van kanker is genezen.

Uitzondering

Behalve Johannes Paulus II wordt ook Johannes XXIII heilig verklaard. Johannes XXIII, bij de burgerlijke stand Angelo Giuseppe Roncalli, wordt heilig verklaard zonder dat een tweede wonder is erkend.

Franciscus heeft voor dit ''bijzondere geval'' een uitzondering gemaakt. ''Wij kennen allen de deugd en de persoonlijkheid van paus Roncalli; het is niet nodig de redenen van zijn heiligheid uit te leggen'', zei Franciscus over hem.

Zaligen en heiligen worden in de Rooms-Katholieke Kerk vereerd wegens hun voorbeeldige leven als christen. Zaligen worden alleen in een bepaalde regio vereerd, heiligen in de hele wereldkerk.