Het opschorten van het vredesoverleg in Mali leidt tot oplopende spanningen in het noorden van het land. 

Militairen en Toearegrebellen raakten zondag in de stad Kidal verwikkeld in een vuurgevecht, met drie gewonde Toeareg als gevolg.

Een dag eerder kwamen in Timboektoe bij een zelfmoordaanslag met een autobom twee burgers en de twee daders om het leven.

Verder raakten afgelopen week twee soldaten gewond door een granaat. Het regeringsleger en de rebellengroepering MLNA beschuldigen elkaar van dit soort incidenten.

Staatsgreep

De nomadische Toeareg streven al jaren naar een onafhankelijke staat. Toen in maart 2012 een staatsgreep werd gepleegd in het West-Afrikaanse land zagen ze hun kans schoon en riepen hun eigen republiek genaamd Azawad uit. Jihadisten die in de regio actief zijn maakten op hun beurt gebruik van de chaos door diverse steden in te nemen.

Een Franse militaire interventie drong de islamitische rebellen begin dit jaar terug. De Toeareg gingen in juni akkoord met vredesonderhandelingen, maar die hebben ze afgelopen week opgeschort omdat de regering zich in hun ogen niet aan de afspraken houdt.

Een VN-missie onder leiding van de Nederlandse oud-minister Bert Koenders moet de veiligheid en stabiliteit in het verscheurde land bewaken.