
Iran bereid nucleaire installaties open te stellen
De gesprekken hebben de steun van de hoogste Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei, zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif zondag.
Zarif zei dat de VS en hun bondgenoten de verlammende economische sancties tegen Iran moeten opheffen als onderdeel van welke deal dan ook. Iran heeft echter nog niet gezegd welke concessie het in zijn kernprogramma bereid is te doen in ruil daarvoor.
Ook zei Zarif dat Iran niet geïnteresseerd is in kernwapens, maar dat het land wel recht heeft op een vreedzaam nucleair programma. "Er kan onderhandeld worden over verscheidene aspecten van Irans nucleaire programma. Maar ons recht om uranium te verrijken is niet onderhandelbaar", zei Zarif.
Onderhandelen
Iran is bereid snel te onderhandelen, maar daar moet volgens Zarif tegenover staan dat alle internationale sancties tegen het land opgeheven worden. De strafmaatregelen tegen Iran hebben de economie de laatste jaren grote schade berokkend; alleen al de olie-export kelderde met 60 procent.
De minister probeerde zorgen over het verrijkingsprogramma weg te nemen. ''We hebben geen uranium nodig dat tot militair niveau is verrijkt en zullen ook niet die richting opgaan'', zei Zarif. ''Een Iran zonder nucleaire wapens is niet alleen jullie doel, maar vooral ook het onze.''
Zarifs Amerikaanse evenknie John Kerry ziet mogelijkheden om in korte tijd tot een akkoord te komen. Hij zei dat dit zelfs sneller moet kunnen dan de drie tot zes maanden die de Iraanse president Rohani heeft voorgesteld.
''Als het een vreedzaam programma is en de hele wereld dat kan zien, kan de relatie met Iran snel drastisch verbeteren'', zei Kerry in een interview met tv-zender CBS.
Telefoongesprek
Gelijktijdig probeerde de onderminister van Buitenlandse Zaken Abbas Araghchi in Iran de conservatieve facties in het land die bezorgd zijn over hernieuwde contacten met de Verenigde Staten gerust te stellen door te zeggen dat het telefoongesprek vorige week tussen de Amerikaanse en de Iraanse president geen teken is dat de betrekkingen snel zullen worden hersteld.
De geruststelling lijkt vooral bedoeld voor facties als de machtige Revolutionaire Garde, die zich ongemakkelijk voelen bij het contact tussen het Witte Huis en president Hassan Rouhani.
"Uiteraard normaliseert een verleden van grote spanningen tussen Teheran en Washington niet na een telefoongesprek, een ontmoeting of onderhandelingen", zei Araghchi, aldus persbureau Fars.
"We vertrouwen Amerika nooit 100 procent", zei Araghchi. "En in de toekomst blijven we op datzelfde pad. We zullen ze nooit honderd procent vertrouwen."
Gesprekken
Araghchi herhaalde ook de uitlatingen van Khamenei. Die zei eerder dat hij niet langer tegen directe gesprekken met Washington is, maar benadrukte dat hij niet optimistisch is over de mogelijke uitkomst ervan.
Khamenei lijkt Rouhani de bevoegdheid te hebben gegeven om de internationale gesprekken over het nucleaire programma te voeren die over twee weken in Genève beginnen.
Netanyahu
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zal de Amerikaanse president Barack Obama maandag waarschuwen dat hij de ''zoete praatjes'' van Iran niet kan vertrouwen.
Netanyahu brengt maandag een bezoek aan het Witte Huis.
''Het kan Netanyahu niet schelen dat hij de enige is die het feestje verstiert'', aldus een Israëlische functionaris.