Het Amerikaanse vredesinitiatief in het Midden-Oosten is 'meer dan een kans' op vrede. Dat heeft de Israëlische president Shimon Peres zondagmiddag gezegd in Amsterdam.

"Het heeft tijd gevergd, maar iedereen weet wat de uiteindelijke conclusie moet zijn: een tweestatenoplossing", zei Peres in de Portugese synagoge in Amsterdam. 

"Het is te bereiken, in een niet al te lange periode. Ons grootste probleem is cynisme en twijfel". Peres werd in de synagoge geïnterviewd door directeur Esther Voet van het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI).

De 90-jarige Peres, het oudste staatshoofd ter wereld, wees op de ontwikkelingen rond Syrië, waar president Bashar Assad, door Peres omschreven als 'moordenaar van zijn eigen kinderen', zich gedwongen ziet afstand te doen van zijn chemische wapens. Iran is volgens Peres het volgende onderwerp op de agenda.

Mozes

Gevraagd naar een reactie op anti-Israëlische geluiden, die in Nederland sterker klinken dan in het verleden, benadrukte Peres andermaal dat Israël uit is op vrede.

"Wij zijn niet geboren om over andere volkeren te heersen. Mozes was de eerste democraat. Maar hoewel vrede ons doel is, is het onze eerste taak om in leven te blijven."

De bijeenkomst met Peres, die de hele geschiedenis van de staat Israël van nabij heeft meegemaakt en in 1994 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, werd bijgewoond door honderden mensen, voornamelijk Nederlandse joden.

Behalve op de wereldpolitiek ging Peres ook in op zijn eigen leven, zoals zijn hoge leeftijd. "Ik verontschuldig me voor mijn leeftijd. Ik heb geen keuze."

Driedaags bezoek

Peres brengt een driedaags bezoek aan Nederland. Hij begon zondagochtend met een bezoek aan het Anne Frank Huis in Amsterdam. Daarna ging hij naar de Hollandsche Schouwburg, waarvandaan tijdens de Tweede Wereldoorlog de joden werden gedeporteerd.

Dinsdag ontmoet Peres koning Willem-Alexander. Ook een lunch met premier Mark Rutte staat nog op het programma.

Dossier Midden-Oostenconflict