De Syrische regering gaat zich houden aan de resolutie van de Verenigde Naties waarin Syrië wordt opgeroepen zijn chemische wapens te vernietigen.

Dat zegt president Bashar al-Assad zondag in een interview met de Italiaanse televisie.

"Natuurlijk moeten we ons aan de resolutie houden. Het is onze geschiedenis dat we ons aan elk akkoord houden dat we ondertekenen", zei Assad.

De Syrische president voegde daaraan toe dat de ontmanteling vanuit de intentie van Syrië zelf kwam, en geen direct gevolg is van de VN-resolutie.

Oplossing

De president zei ook dat hij bereid is over een politieke oplossing voor Syrië te praten, maar alleen als de rebellen afstand doen van hun wapens.

Zondag zeiden VN-inspecteurs die betrokken zijn bij de vernietiging van de Syrische chemische wapens dat het land eerst wordt geholpen om voor 1 november de installaties om dergelijke wapens te fabriceren buiten werk te stellen.

Dat kan volgens de inspecteurs onder meer betekenen dat apparatuur wordt vernield of opgeblazen, lege hulzen kapot worden gemaakt of gevuld met beton en machines zonder smeermiddel worden aangezet zodat ze vastlopen.

Alle berichten over Syrië

Achtergronden: Overzicht van het Amerikaans-Russische akkoord

VS ruimen al jaren chemische wapens l Wat zijn chemische wapens? l Meer over Sarin