De huidige Oostenrijkse coalitie van bondskanselier Werner Faymann heeft zondag tijdens de parlementsverkiezen een nipte meerderheid behouden in de Nationalrat en kan doorregeren.

Uit de voorlopige eindresultaten blijkt dat de sociaaldemocratrische SPÖ (27,1 procent) en de conservatieve ÖVP (23,8 procent) ondanks behoorlijke verliezen gezamenlijk 50,9 procent van de stemmen wisten te trekken.

De regeringspartijen moeten wel een veel grotere FPÖ naast zich dulden. De rechtse partij kreeg ruim 21 procent en werd weer net zo groot als destijds onder leider wijlen Jörg Heider.

In de Nationalrat krijgt de coalitie 99 van de 183 zetels. Beide regeringspartijen kregen wel aanzienlijke verliezen voor de kiezen. De SPÖ verloor 2,2 procentpunt en zakte daarmee naar een historisch dieptepunt. Ook de ÖVP zag de aanhang 2,2 procentpunten slinken.

Kiesdrempel

De nieuwe partij van de miljardair Frank Stronach (Team Stronach) haalde de kiesdrempel met 5,8 procent en komt in de Nationalrat net als de liberale Neos die 4,8 procent haalde. De kiesdrempel in Oostenrijk ligt op 4 procent.

De opkomst zondag was 65,9 procent.