De twee activisten van het Greenpeaceschip Arctic Sunrise, de Nederlanders Faiza Oulahsen en Mannes Ubels, blijven zoals verwacht nog twee maanden vastzitten, tot 24 november.

Een rechter-commissaris in het Russische Moermansk besloot zondag het voorarrest van de twee activisten tot 24 november te verlengen. Ook de 28 andere opvarenden blijven in de gevangenis.

De Greenpeace-activisten zijn nog niet officieel aangeklaagd, maar worden vooralsnog verdacht van piraterij. Daar staat tot 15 jaar gevangenisstraf op. Greenpeace reageerde zondag teleurgesteld op het besluit en gaat waarschijnlijk in hoger beroep.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken nam zondag nog geen juridische stappen tegen Rusland. Het probeert de kwestie vooralsnog via de diplomatieke weg op te lossen.

Eerder liet het departement weten een stap naar het Internationaal Zeerechttribunaal in Hamburg te overwegen. Een woordvoerder van het ministerie sloot zondag niet uit dat dit binnenkort gebeurt.

Gazprom

Oulahsen, Ubels en 28 anderen waren ruim een week geleden opgepakt. Dat gebeurde een dag na een actie bij een boorplatform van Gazprom in de buurt van Nova Zembla. Gazprom en Shell willen in het poolgebied naar olie boren. Volgens Greenpeace is het platform in slechte staat.

De Arctic Sunrise vaart onder Nederlandse vlag. ''Ik ben 10 dagen geleden, op 19 september, illegaal gearresteerd op Nederlands grondgebied. Vanaf dat moment heb ik gevraagd waarom ik werd vastgehouden, maar ik kreeg geen uitleg'', zei Oulahsen zondag.

Een Nederlandse consulair medewerker heeft zondag contact gehad met de twee activisten. Ook de komende tijd krijgen de Nederlanders consulaire bijstand, liet de woordvoerder van het ministerie weten.

Het Nederlandse kabinet had woensdag geëist dat Rusland de bemanning van de Arctic Sunrise zou vrijlaten en het schip ''onmiddellijk'' zou vrijgeven.