De door de Griekse politie gezochte tweede man van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad, heeft zich zondag aangegeven.

De parlementariër Christos Pappas meldde zich bij het hoofdbureau van politie van Athene.

Net als de zaterdag gearresteerde partijleider Nikolaos Michaloliakos, de woordvoerder en drie andere parlementsleden van de partij, wordt Pappas formeel in staat van beschuldiging gesteld. De aanklacht luidt lidmaatschap van een criminele organisatie met de bedoeling misdaden te plegen.

Het is voor het eerst sinds 1974 dat in Griekenland parlementsleden onder arrest zijn geplaatst. Regeringswoordvoerder Simos Kedikoglou sprak zaterdag van een "ongekend dynamisch antwoord op een neonazistische organisatie".

Hij gaf te kennen dat de arrestaties onderdeel zijn van een strategie om Gouden Dageraad niet als een politieke macht, maar als een criminele organisatie aan te pakken. "Wij zijn erin geslaagd hun politieke masker af te rukken en hen te behandelen zoals ze werkelijk zijn, een criminele organisatie."

Rapper

De regering gelastte een onderzoek naar de activiteiten van Gouden Dageraad nadat de dood van rapper Pavlos Fyssas op 18 september in heel Griekenland beroering had gewekt.

De verdachte die in verband hiermee is aangehouden heeft tegenover de politie toegegeven dat hij de 34-jarige heeft neergestoken. Ook maakte hij zichzelf bekend als een aanhanger van Gouden Dageraad.

Volgens de wetgeving tegen georganiseerde misdaad wordt de zaak behandeld door het Griekse hooggerechtshof en de antiterreurpolitie.

Voorheen was Gouden Dageraad een marginale organisatie met wortels in het neonazisme, maar mede door de economische crisis won de partij sterk aan populariteit. Vertegenwoordigers en leden van de partij worden geregeld verdacht van gewelddadige aanvallen, vooral tegen immigranten. Ondanks haar gewelddadige reputatie werd de partij populairder naarmate de armoede in Griekenland toenam.