De Oostenrijkers kiezen zondag een nieuw parlement. De coalitieregering van de sociaaldemocratische SPÖ en de centrumrechtse ÖVP lijkt volgens de jongste peilingen op zetelverlies af te stevenen.

Wel behoudt de coalitie waarschijnlijk een krappe meerderheid in het parlement. De SPÖ heeft aangegeven met de huidige partner te willen doorgaan.

Vijf jaar geleden verloren de beide coalitiepartijen ook zetels, maar zij behielden toen niettemin een duidelijke meerderheid. De SPÖ kreeg toen ruim 29 procent van de stemmen; de ÖVP 26 procent. Mogelijk moeten de twee partijen om te kunnen doorregeren om de tafel met een derde partij. De Groenen en de extreemrechtse FPÖ doen het goed in de peilingen, maar de Groenen zullen niet groot genoeg worden om voor de SPÖ als alternatieve coalitiepartner in aanmerking te komen.

Ook de populistische partij van de Oostenrijks-Canadese miljardair Frank Stronach doet het goed in de peilingen. Het liberale Neues Österreich, een hergroepering van diverse liberale groepen, komt mogelijk eveneens boven de kiesdrempel van vijf procent uit.