Acht activisten van Greenpeace, onder wie twee Nederlanders, staan zondagochtend opnieuw voor de rechter in het Russische Moermansk. Dat meldt de milieuorganisatie. 

Het gaat om opvarenden van het actieschip de Arctic Sunrise. Onder hen zijn campagneleidster Faiza Oulahsen en chef machinekamer Mannes Ubels. Eerder deze week werd de behandeling van hun zaak uitgesteld omdat er geen tolken waren.

De Nederlanders die zondag worden voorgeleid zijn woordvoerder Faize Oulahsen en hoofd werktuigkundige Mannes Ubels. Ook de andere zes activisten zijn buitenlanders, meldt vesti.ru. Volgens de Russische nieuwssite worden de zes vooralsnog verdacht van piraterij, een vergrijp waar 15 jaar cel op staat. De beschuldigingen kunnen echter nog worden afgezwakt.

De onder Nederlandse vlag varende Arctic Sunrise voerde actie tegen de plannen van Gazprom om in het Noordpoolgebied naar olie te boren. Nadat activisten een boorplatform hadden beklommen werd het schip geënterd door de Russische kustwacht en naar de haven van Moermansk gesleept.

De 22 opvarenden die eerder deze week werden voorgeleid werden voor twee maanden vastgezet. In totaal komen de dertig opvarenden uit twaalf verschillende landen. De Nederlandse regering heeft Rusland verzocht het schip onmiddellijk vrij te geven en de bemanning vrij te laten. Ook overweegt Nederland juridische stappen.

Ombudsman

De mensenrechtenombudsman van de Russische regering, Vladimir Loekin, vindt dat een boete genoeg is straf voor de activisten. De belangrijkste van hen moeten volgens Loekin misschien ook een tijd uit Rusland worden geweerd. Volgens persbureau Interfax vindt Loekin de acties van Greenpeace ''exotisch''. De protesten zouden ''grenzen aan overtredingen van de wet en soms echt overtredingen zijn''.