Inspecteurs van de Verenigde Naties die onderzoek doen naar zeven gifgasaanvallen in Syrië kunnen niet alle locaties van de vermeende aanvallen bezoeken voor het einde van de missie maandag.

Dat zei teamleider professor Ake Sellstrom zaterdag tegen het Russische persbureau RIA Novosti.

De huidige missie kan volgens Sellstrom niet worden verlengd, maar een derde bezoek ''wordt overwogen''. Het team moet nu besluiten welke gebieden het nog wil bezoeken en welke achterwege worden gelaten.

Het team van VN-inspecteurs is sinds 25 september bezig met het inspecteren van locaties waar mogelijk gifgasaanvallen zijn gepleegd.

Schuldvraag

Het team van de VN bracht eerder al een bezoek aan Syrië en concludeerde toen dat er in een buitenwijk van Damascus een gifgasaanval met sarin was gepleegd. Bij de aanval op 21 augustus kwamen honderden mensen om het leven. Over de schuldvraag laten de inspecteurs zich niet uit.

Maandag begint de missie van inspecteurs van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Syrië. Zij zullen bijna 50 locaties met chemische wapens in Syrië bezoeken om het land van de wapens te kunnen ontdoen. Vrijdagavond stemde de Veiligheidsraad van de VN in met een resolutie over Syrië.

Alle berichten over Syrië

Achtergronden: Overzicht van het Amerikaans-Russische akkoord

VS ruimen al jaren chemische wapens l Wat zijn chemische wapens? l Meer over Sarin