De regering van de Italiaanse premier Enrico Letta wankelt. Zaterdag dienden alle vijf ministers van de partij Volk van Vrijheid (PdL) in het kabinet hun ontslag in.

Een woordvoerder van vicepremier Angelino Alfano maakte het vertrek van de bewindslieden bekend.

De PdL is de partij van voormalig premier Silvio Berlusconi. Die had zijn ministers gevraagd af te treden uit protest tegen het besluit van Letta om alle beslissingen te bevriezen in afwachting van een vertrouwensstemming in het parlement. Berlusconi noemde het ''ultimatum'' van Letta zaterdag ''onacceptabel''.

Berlusconi dreigt zijn zetel in de senaat te verliezen. Eerder al hadden parlementsleden van de PdL gedreigd af te treden als Berlusconi uit de senaat wordt gezet.

Belastingfraude

Berlusconi is recent veroordeeld in een belastingfraudezaak. De senaat wil 4 oktober stemmen of de veroordeelde nog wel lid van het hogerhuis mag blijven.

Letta kondigde vrijdag aan in een stemming het vertrouwen van het parlement te vragen. Hij deed dat na crisisoverleg met president Giorgio Napolitano. Dat overleg was nadat de PdL-parlementsleden hun dreigement om op te stappen kenbaar hadden gemaakt.

Als de regering Letta valt, is het aan Napolitano (88) om te beslissen of er nieuwe verkiezingen komen of dat hij opdracht geeft voor de vorming van een nieuwe regering.