Het Duitse dorp Harthausen in de deelstaat Rijnland-Palts is zaterdagochtend ontruimd na een grote gasexplosie. Bij de explosie zijn 16 brandweermannen gewond geraakt, waarvan 7 zwaargewond.

De politie heeft aanwijzingen dat er brand is gesticht.

Omliggende gebouwen zijn door de explosie beschadigd. Naar schatting van de politie loopt de schade in de miljoenen euro's.

Omdat er volgens de politie nog explosiegevaar is, werd het hele dorp van ongeveer 3000 inwoners geëvacueerd. Iedereen binnen een straal van 1 kilometer van de brand moest zijn woning verlaten. Volgens de politie kunnen de evacuees op zijn vroegst pas morgen terugkeren naar huis.

Vrachtwagen

Een vrachtwagen op het terrein van een gasbedrijf vatte in de nacht van vrijdag op zaterdag door nog onbekende reden vlam. Toen de brandweer ter plekke was, ontplofte een nabijgelegen gastank, waardoor het vuur zich over de grond verspreidde. De explosie was in een omtrek van 30 kilometer te horen.

Een tweede gastank staat nog in brand. Uit een derde stroomt gas dat volgens de politie moet worden afgefakkeld of afgezogen.