De Iraanse president Hasan Rohani werd uitgejoeld door tegenstanders bij zijn terugkomst uit New York in Iran.

Een groep van zo'n zestig demonstranten schreeuwde ''Dood aan Amerika'' en ''Dood aan Israël'' op Mehrabad International Airport in Teheran

De demonstranten gooiden met eieren en schoenen naar het presidentiële konvooi. Maar er waren ook enkele honderden aanhangers van Rohani naar het vliegveld gekomen om hem juist te bedanken.

De Amerikaanse president Barack Obama en Rohani hebben elkaar telefonisch gesproken over het Iraanse nucleaire programma. Het was de eerste keer dat een Amerikaanse en een Iraanse president elkaar rechtstreeks spraken sinds 1979.

Verenigde Naties

Het gesprek vond plaats op initiatief van de Verenigde Staten, zei Rohani tegen persbureau Fars. Maar volgens Amerikaanse functionarissen werd het gesprek van een kwartier gehouden op initiatief van Iran. Ondanks de diplomatieke toenadering zat een persoonlijke ontmoeting tussen Rohani en Obama er deze week bij de Verenigde Naties nog niet in.

Vanuit Iran is er nog weinig gereageerd op het historische gesprek. Volgens Alaeddin Boroujerdi, het hoofd van de parlementscommissie voor buitenlandse zaken, laat het gesprek zien dat Iran een cruciale positie inneemt op het wereldtoneel.