De Griekse politie heeft zaterdagochtend de leider van de neonazistische partij Gouden Dageraad opgepakt voor het oprichten van een criminele organisatie. 

Behalve partijleider Nikolaos Michaloliakos is ook onder andere parlementariër en woordvoerder Ilias Kasidiaris van de extreem rechtse partij gearresteerd. Daarnaast zijn er nog arrestatiebevelen uitgevaardigd voor tientallen andere partijleden.

Volgens Griekse media heeft de politie vastgesteld dat er banden zijn tussen hoge partijfunctionarissen, knokploegen en criminele elementen.

De operatie volgt op de moord 18 september in Athene op de linkse rapper Pavlos Fyssas (34). Hij stond bekend als antifascist. Kort nadat Fyssas was doodgestoken werd een 45-jarige man aangehouden die aanhanger van Gouden Dageraad zou zijn. Hij bekende de moord te hebben gepleegd.

Volgens een woordvoerder van de antikapitalistische partij Antarsya gebeurde de aanval in het bijzijn van agenten, maar ondernamen die niets.

Invallen

De politie deed na de moord invallen bij kantoren van Gouden Dageraad. De partij die 18 van de 300 zetels in het parlement heeft, zegt niets met de steekpartij te maken te hebben. De partij dreigde haar 18 leden uit het parlement te halen als de invallen niet zouden stoppen.

De moord op Killah P., zoals de rapper in de hiphopwereld bekendstond, leidde tot protesten in Athene en andere delen van Griekenland.

Facisme

De Griekse president Karolos Papoulias zei dat Grieken fascisme geen enkele ruimte mogen geven. Hij liet weten dat het tijd is om verantwoordelijkheid te nemen en dat er politieke daadkracht nodig is om fascisme te bestrijden.

In het Zuid-Europese land zijn afgelopen jaren honderden racistische geweldsincidenten geweest. Een volksvertegenwoordigster van de Gouden Dageraad zorgde een jaar geleden voor ophef door immigranten te bestempelen als 'ondermensen'. Kort daarna hief het parlement de onschendbaarheid van enkele parlementsleden van de partij op.

Geen gevaar

Volgens de Griekse minister Yannis Stournaras van Financiën is er geen gevaar voor politieke instabiliteit na de arrestaties. Dat zei de bewindsman zaterdag na een bespreking waarin premier Antonis Samaras de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) informeerde over de operatie tegen de extreem rechtse partij.

Ook liet Stournaras weten dat de arrestanten een eerlijk proces krijgen.

Bekijk beelden: