
Veiligheidsraad unaniem voor resolutie Syrië
De raad is het hiermee voor het eerst sinds het uitbreken van de burgeroorlog in Syrië eens geworden over maatregelen.
De beslissing is een grote doorbraak. Rusland en China hielden eerder drie resoluties, bedoeld om het geweld te stoppen, tegen.
VN-chef Ban Ki-moon sprak van een ''historische resolutie''. ''Dit zijn de eerste goede berichten over Syrië sinds lange tijd.''
Ontmanteling
In de tekst staat dat het regime van president Bashar al-Assad volledig moet meewerken met de ontmanteling van het arsenaal. Als die medewerking uitblijft of te wensen overlaat, zal de Veiligheidsraad zich buigen over andere maatregelen.
Van een concrete dreiging met sancties of militair ingrijpen is geen sprake. De Verenigde Staten hadden dat wel graag gezien, maar door die eis te laten vallen wisten ze een compromis met de Russische regering te sluiten.
''Deze resolutie laat zien dat diplomatie zo krachtig is, dat het de ergste oorlogswapens onschadelijk kan maken'', zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Hij benadrukte dat de Veiligheidsraad het regime in Damascus zal straffen als het niet goed meewerkt. ''Wij zijn hier omdat acties consequenties hebben.''
Lavrov
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei te vertrouwen op medewerking van de Syrische regering, maar bevestigde dat maatregelen zullen volgen als het land in gebreke blijft.
Lavrov wees er verder op dat niet alleen de regering, maar ook de rebellen verantwoordelijkheid dragen. Hij ziet de resolutie als ''basis voor het oplossen van de crisis'' die het land al sinds 2011 verscheurt.
Bondgenoot
Rusland geldt als de belangrijkste bondgenoot van het Syrische regime en hield internationale inmenging in het conflict tot nog toe tegen.
Na een dodelijke aanval met chemische wapens bij de Syrische hoofdstad Damascus en de Amerikaanse dreiging met een vergeldingsaanval nam de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov echter het initiatief om Syrië volledig te ontdoen van chemische wapens.
Rusland houdt overigens rebellengroepen verantwoordelijk voor het inzetten van gifgas. Volgens de Amerikanen is het regime schuldig.
Sarin
Inspecteurs van de VN hebben vastgesteld dat in ieder geval op 21 augustus het zenuwgas sarin is gebruikt in de buurt van Damascus. Over de schuldvraag laten de inspecteurs zich niet uit.
Eerder vrijdagavond stemde de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) al in met het voorstel. De inspecties van het wapenarsenaal moeten aanstaande dinsdag beginnen.
Vredesoverleg
Ban Ki-moon maakte vrijdag verder bekend dat de strijdende partijen in de Syrische burgeroorlog half november met elkaar in gesprek tijdens gaan een vredesconferentie in Genève. Zowel het regime van president Bashar al-Assad als de Syrische Nationale Coalitie (SNC) hebben hun komst naar de conferentie toegezegd.
Een groot punt van zorg is echter namens wie de SNC eigenlijk nog spreekt. Een groot deel van de gewapende rebellengroepen liet afgelopen week via een verklaring weten de door het Westen gesteunde organisatie niet als hun vertegenwoordiger te erkennen.
Achtergronden: Overzicht van het Amerikaans-Russische akkoord