De in een crisis verzeilde regering van de Italiaanse premier Enrico Letta gaat het vertrouwen van het parlement vragen. 

Het Italiaanse persbureau ANSA heeft dat vrijdagavond gemeld. De vertrouwensstemming is mogelijk maandag of dinsdag.

Letta had vrijdag crisisoverleg met president Giorigio Napolitano. De parlementsleden van de partij PdL van oud-premier en senator Silvio Berlusconi hebben gedreigd op te stappen als Berlusconi uit de Senaat wordt gezet. Berlusconi steunt vooralsnog de wankele coalitieregering van Letta. Maar tal van PdL-ministers en Kamerleden zeggen hun ontslag in te dienen als Berlusconi zijn zetel moet afstaan.

Dreigementen

Letta wil zo snel mogelijk weten of het bij dreigementen blijft. Hij kan dat te weten komen door een vertrouwensstemming in het parlement.

Het kabinet-Letta moet onder meer nog steeds de begroting voor volgend jaar opstellen. De premier noemde de dreiging van Berlusconi's parlementariërs deze week ''een vernedering van Italië'', terwijl dat worstelt met zulke ernstige problemen.

Geen gratie

Ook Napolitano kapittelde de PdL. Hij verweet de partij dat ze het functioneren van het parlement ondermijnt door te dreigen de regering ten val te brengen. Napolitano maakte ook duidelijk dat hij Berlusconi geen gratie zal verlenen.

Berlusconi is recent veroordeeld in een belastingfraudezaak. De Senaat wil 4 oktober stemmen of de veroordeelde nog wel lid van het Hogerhuis mag blijven.

Als de regering valt, moet de hoogbejaarde president Napolitano (88) beslissen of hij opdracht geeft voor de vorming van een nieuwe regering of het parlement ontbindt en nieuwe verkiezingen uitschrijft.