De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Iraanse ambtgenoot Hassan Rohani hebben vrijdag telefonisch het nucleair programma van Iran besproken. 

Dat zei de president vrijdagavond (Nederlandse tijd) tijdens een verklaring vanuit het Witte Huis. Het is voor het eerst sinds 1979 dat leiders van de twee landen met elkaar praten.

Obama zei te geloven dat er een nucleair akkoord mogelijk is met Iran. De Amerikaanse president sprak van een ''unieke mogelijkheid'' om er samen met de nieuwe regering van Iran uit te komen.  

Op de website van de Iraanse regering valt te lezen dat ook Rohani de noodzaak onderstreept van een einde aan de 'impasse met het Westen' over het atoomprogramma van Iran. Ook laat de president van Iran weten dat hij Obama sprak vanuit de auto opweg naar de luchthaven. 

Obama liet weten dat hij en Rouhani een team van adviseurs aan het werk hebben gezet om aan een overeenkomst te werken en dat de VS zullen daarbij nauw samenwerken met bondgenoten, waaronder de EU en Irans aartsvijand Israël. 

Concessies

Met name Israël en de VS vrezen dat Iran werkt aan een kernwapen. Hoewel president Rohani nog geen echte concessies heeft gedaan, heeft hij zich tot nu toe bereidwilliger getoond dan zijn voorganger Mahmoud Ahmadinejad. 

Iran en de wereldmachten bespraken donderdag al het omstreden Iraanse atoomprogramma (wiki). Dat overleg vond plaats aan de zijlijn van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, die ook vrijdagavond nog aan de gang is.