De VN-Veiligheidsraad zal vrijdagavond laat stemmen over een voorgestelde resolutie met betrekking tot de vernietiging van chemische wapens in Syrië. 

Dat meldt het Franse persbureau AFP. Eerder werd al bekendgemaakt dat Rusland en de VS tot een akkoord zijn gekomen over een resolutie. 

Als de Veiligheidsraad instemt met het voorstel, is het de eerste resolutie over Syrië van de raad sinds het begin van de oorlog in 2011. Het akkoord komt na weken van diplomatiek getouwtrek. 

De Amerikaanse president Barack Obama sprak vrijdag van een ''mogelijk geweldige overwinning voor de internationale gemeenschap''. 

De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) heeft het plan vrijdagavond al aangenomen. De inspecties van het wapenarsenaal moeten aanstaande dinsdag beginnen, zo maakte de in Den Haag gevestigde organisatie bekend. Hiermee is de weg vrij voor de Veiligheidsraad om ook akkoord te gaan.

Timmermans

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, was vrijdagavond (Nederlandse tijd) een van de sprekers op de Algemene Vergadering van de VN in New York. 

Hij herhaalde daar dat hij de inspanningen van zijn Amerikaanse collega John Kerry, met wie hij recentelijk een ontmoeting had, met betrekking tot Syrië steunt. 

De minister beklemtoonde ook dat hij van mening is dat de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad moeten afzien van een veto als oorlogsmisdaden hebben plaatsgevonden.

''Syrië voldoet niet aan de internationale norm die voorschrijft dat het land haar burgerbevolking moet beschermen,'' zei Timmermans, ''maar de internationale gemeenschap heeft ook een verantwoordelijkheid.''

Elif Yavuz

Timmermans betuigde zijn medeleven met de familie van Elif Yavuz, de Nederlandse vrouw die omkwam bij de terreuraanval op het winkelcentrum Westgate in het Keniaanse Nairobi. 

''Yavuz was een jonge Nederlandse vrouw die acht maanden zwanger was van haar eerste kind. We moeten haar voorbeeld volgen, Yavuz was een toegewijd dokter die mensen met hiv en malaria hielp. We moeten blijven werken om haar doelen te verwezenlijken. We moeten duidelijk maken dat terrorisme nooit wint.''

Tevens riep Timmermans de VN-landen op het Internationaal Strafhof (ICC) te blijven steunen. Ook sprak hij over gelijke rechten en duurzame ontwikkeling. 

VN

Vrijdag kwamen tijdens de Algemene Vergadering enkele vooraanstaande landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, Rusland en China, aan bod. 

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, benadrukte in zijn toespraak opnieuw het belang van ''collectief leiderschap'' en een ''vreedzame oplossing'' voor Syrië.  

Hij stelde dat de recente geschiedenis heeft aangetoond dat een interventie in Syrië ''ineffectief'' en ''vernietigend'' zou zijn. ''Interventie in Syrië zou een extreem gevaarlijk pad zijn'', aldus Lavrov. 

Clegg

De Britse vicepremier Nick Clegg verklaarde in New York dat het Verenigd Koninkrijk graag zou zien dat de VN-Veiligheidsraad hervormd wordt.

''Het Verenigd Koninkrijk steunt permanente zetels in de VN-Veiligheidsraad voor Brazilië, India, Duitsland en Japan, en een permanente Afrikaanse vertegenwoordiging."  

China

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, stelde dat China bereid is om geld en personeel naar Syrië te sturen om te helpen bij het vernietigen van de chemische wapens. 

Wang Yi sprak ook over de snelle groei van China in de laatste jaren. Hij benadrukte dat de groei van China geen bedreiging vormt voor andere landen. 

Alle berichten over Syrië

Achtergronden: Overzicht van het Amerikaans-Russische akkoord

VS ruimen al jaren chemische wapens l Wat zijn chemische wapens? l Meer over Sarin