Greenpeace gaat in hoger beroep tegen het Russische besluit om het leeuwendeel van dertig actievoerders nog twee maanden vast te houden. 

Dat maakte de organisatie vrijdag bekend op haar website. Advocaten van Greenpeace International bereiden het hoger beroep nog voor en zullen directe vrijlating eisen.

De rechter in de Russische stad Moermansk besloot donderdag het voorarrest van 22 van de dertig opvarenden van het Greenpeaceschip Arctic Sunrise te verlengen.

Twee Nederlandse actievoerders moeten drie dagen langer in de cel blijven, waarna zij opnieuw worden gehoord. Greenpeace vermoedt dat ook zij dan twee maanden in een Russische cel moeten blijven.

Vrijdag wordt in ieder geval een deel van de mensen die hun voorarrest met slechts drie dagen verlengd zagen, opnieuw gehoord.

Ongegrond

Dat laat Jasper Teulings, hoofd juridische zaken van Greenpeace International, weten. Daardoor is het mogelijk dat er vrijdag al meer duidelijk wordt over het lot van deze acht bemanningsleden, onder wie de Nederlanders Faiza Oulahsen en Mannes Ubels.

Volgens Teulings worden de activisten vastgehouden op beschuldigingen van piraterij, die ''ronduit ongegrond'' zijn.

De Nederlandse regering probeert de situatie via de diplomatieke weg op te lossen en ''antwoorden te krijgen op vragen''.

Oplossing

Volgens een woordvoerder wordt er gekeken naar verschillende manieren om tot een oplossing te komen. Aangezien het schip onder Nederlandse vlag vaart, kan de regering ook naar het Internationaal Zeerechttribunaal in Hamburg stappen.

Dat kan vanaf tien dagen na de bestorming van het schip, oftewel vanaf aanstaande zondag. De woordvoerder laat in het midden of Nederland naar het tribunaal stapt.