Deskundigen van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) beginnen dinsdag met inspectie van de voorraad chemische wapens in Syrië.

Dat blijkt uit een ontwerpakkoord waarop persbureau Reuters de hand heeft gelegd.

Het akkoord komt vrijdagavond in stemming bij de organisatie. Het roept de lidstaten op geld te geven voor de vernietiging van de wapenvoorraad, die in verhoogd tempo moet plaatsvinden.

In het akkoord vraagt de OPCW de leden om geld om inspecteurs en technische experts in te huren om de Syrische voorraad chemische wapens te vernietigen. Naar schatting heeft het land een voorraad van ongeveer duizend ton chemische wapens met onder andere het zenuwgas sarin en mosterdgas.

Dertig dagen

De inspecteurs hebben dertig dagen de tijd om alle plekken te bezoeken waar Syrië de wapens heeft opgeslagen. Het land heeft de OPCW een ''onmiddellijke en onbelemmerde'' toegang tot de opslagcomplexen toegezegd en zorgt ook voor de beveiliging van de inspecteurs.

De VN-Veiligheidsraad stemt waarschijnlijk vrijdagavond over een resolutie over de vernietiging van de wapens.

Zeven incidenten

De VN-inspecteurs onderzoeken ook zeven incidenten. Dat heeft de VN vrijdag laten weten.

Drie van de aanvallen vonden plaats na 21 augustus, de dag dat honderden mensen omkwamen bij een aanval bij Damascus waarbij vermoedelijk het zenuwgas sarin werd gebruikt.

Alle berichten over Syrië

Achtergronden: Overzicht van het Amerikaans-Russische akkoord

VS ruimen al jaren chemische wapens l Wat zijn chemische wapens? l Meer over Sarin