De extreemrechtse Griekse partij Gouden Dageraad dreigt zich terug te trekken uit het parlement.

Partijleider Nikolaos Mihaloliakos zei donderdag dat zijn parlementsleden mogelijk opstappen als het optreden van de autoriteiten tegen zijn partij niet ophoudt, meldt The Guardian.

De regering heeft Gouden Dageraad op de korrel genomen naar aanleiding van de moord op een antifascistische activist.

Rapper en activist Pavlos Fyssas werd vorige week doodgestoken in Athene. De verdachte heeft gezegd betrokken te zijn bij Gouden Dageraad. Sympathisanten van Gouden Dageraad zijn de afgelopen tijd vaker bij geweldsincidenten betrokken geweest, maar de moord op Fyssas lijkt voor de autoriteiten de laatste druppel te zijn.

Onderzoek

Minister van openbare orde Nikos Dendias heeft een onderzoek ingesteld. Hij wil dat dat de partij als geheel als criminele bende wordt vervolgd.

Gouden Dageraad heeft achttien van de driehonderd zetels in het parlement in handen. Als de partij opstapt moet er voor elke zetel die vrijkomt een tussentijdse verkiezing worden gehouden. Als die verkiezingen vervolgens gewonnen worden door de Griekse oppositie, wat volgens sommige peilingen zeker niet uitgesloten is, zou de broze regeringscoalitie volgens Mihaloliakos instorten. "Gouden Dageraad heeft een wapen in handen waarmee een politieke aardbeving kan worden veroorzaakt", zei hij. "De machthebbers moeten dat niet vergeten."

Vicepremier Evangelos Venizelos lijkt het dreigement van Gouden Dageraad niet als iets negatiefs te zien en het zelfs wel te verwelkomen. "Dit is geen dreigement. Het is een fantastische mogelijkheid."