
Rusland en VS akkoord over resolutie Syrië
Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov donderdag gezegd, meldt het persbureau Itar-Tass. De Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power bevestigde de overeenstemming.
Als de Veiligheidsraad instemt met het voorstel, is het de eerste resolutie van de raad sinds het begin van de oorlog 2011 over Syrië. Het akkoord komt na weken van diplomatiek getouwtrek. Het voorstel voor de VN-resolutie wordt donderdagavond (lokale tijd) besproken in de Veiligheidsraad.
De Russische ambassadeur bij de VN zei te hopen dat de raad vrijdagavond over de resolutie stemt. ''Ik weet dat sommige ministers hun verblijf in New York hebben verlengd om de stemming bij te wonen.'' Een Amerikaanse functionaris bevestigde dat waarschijnlijk vrijdag gestemd wordt.
In de tekst is volgens de Amerikaanse krant The New York Times geen dreigement met geweld opgenomen, voor het geval Syrië niet meewerkt met de vernietiging van zijn arsenaal chemische wapens. Ook staat er geen verwijzing in naar wie verantwoordelijk zou zijn voor gifgasaanvallen bij Damascus op 21 augustus. Eventuele maatregelen tegen Syrië als het land de afspraken niet nakomt moeten opnieuw langs de Veiligheidsraad.
Rusland
Dat zijn concessies aan Rusland, dat een bondgenoot is van het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. Rusland was tegen een dreiging met geweld en automatische sancties. Ook wilde het niet dat Assad als schuldige werd aangewezen voor de aanval met chemische wapens.
Mogelijkheden
Kerry zegt vrijdag echter in een interview met tv-zender CBS dat militair ingrijpen nog steeds tot de mogelijkheden behoord als het regime niet meewerkt aan de vernietigng van chemische wapens.
De VS hadden wel graag militaire actie gezien. Ze lieten hun eis echter vallen omdat die onacceptabel was voor de Russische regering.
''We hebben de dreiging niet van tafel gehaald'', verduidelijkte Kerry in het interview. ''Het maakte alleen geen deel uit van deze resolutie of van deze specifieke onderhandelingen.'' Hij voegde eraan toe dat president Barack Obama ''niet zijn voorrechten als opperbevelhebber van tafel haalt''.
Aanval
Die gifgasaanval was de aanleiding voor de VS om met een militaire actie te dreigen tegen Syrië. Rusland kwam daarop met het voorstel de chemische wapens van Syrië onder internationaal toezicht te stellen.
Syrië heeft tot op heden meegewerkt met het plan en heeft informatie gegeven over zijn chemische wapenarsenaal aan de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag.
De Veiligheidsraad was tot nu toe altijd verlamd over Syrië. Rusland en China hielden tot drie keer toe een door westerse landen opgestelde resolutie tegen.