Iran en de wereldmachten hebben donderdag met elkaar gesproken over het Iraanse kernprogramma. Het overleg vond plaats aan de zijlijn van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Na afloop zei de Britse minister William Hague dat ''toon en geest'' van het overleg ''extreem goed'' waren.

Zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry bevestigde dat Iran een andere toon aansloeg dan voorheen, maar waarschuwde dat nog veel werk verzet moet worden. Tussen de bedrijven door had Kerry een kort onderonsje met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif. Zo'n ontmoeting tussen Iraanse en Amerikaanse ministers had sinds 2007 niet plaatsgevonden.

Zarif benadrukte nog eens de inzet van zijn land: de internationale sancties tegen Iran moeten zo snel mogelijk worden opgeheven. Vrijdagnacht zei Zarif dat hij dit wil binnen een jaar voor elkaar wil krijgen. 

Fabriek

Kerry zet vrijdag in interview met CBS dat Iran op diverse manieren kan laten zien dat het snel serieus werk wil maken van een internationaal akkoord over zijn omstreden nucleaire programma. 

''Ze kunnen onmiddellijk inspecties toestaan in de Fordo-fabriek'', begon hij zijn opsomming. In die ondergrondse fabriek wordt uranium verrijkt. ''Ze kunnen onmiddellijk de protocollen van de internationale gemeenschap over inspecties ondertekenen. Ze kunnen beloven om vrijwillig te stoppen met het verrijken van uranium boven een bepaald niveau, omdat het voor vreedzame doeleinden niet nodig is om het tot een hoger niveau te verrijken.''

Voordat de VS precies weten wat Iran met zijn kernprogramma doet, worden de sancties tegen het land niet opgeheven, zei Kerry. 

EU-buitenlandchef Catherine Ashton liet weten dat de partijen 15 en 16 oktober verder praten in Genève. Ze noemde het gesprek van donderdag ''substantieel'' en liet weten dat in een periode van een jaar mogelijk resultaten bereikt kunnen zijn.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif zou naast zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry hebben plaatsgenomen. Het is voor het eerst sinds 2007 dat een Amerikaanse en een Iraanse minister van Buitenlandse Zaken elkaar ontmoeten. En toen was dat ook maar kort.

Offensief

Aan de bijeenkomst ging een charmeoffensief vooraf van de nieuwe Iraanse president Hasan Rohani, die liet weten een akkoord te willen bereiken over het Iraanse nucleaire programma. Behalve de VS en Iran zijn Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland, China en Duitsland aangeschoven.

Amerikaanse diplomaten verwachten niet dat tijdens de ontmoeting meteen struikelblokken worden weggenomen. ''We zijn hoopvol dat we verder kunnen op het pad voorwaarts'', lieten ze wel weten.

Concessies

President Rohani heeft zich veel toeschietelijker getoond dan zijn voorganger Mahmoud Ahmadinejad. Echte concessies heeft hij echter nog niet gedaan. Met name Israël en de Verenigde Staten vrezen dat Iran werkt aan een kernwapen.