De Palestijnen willen doorgaan met de onlangs hervatte vredesonderhandelingen met Israël en binnen negen maanden een definitieve vredesovereenkomst sluiten.

Dat heeft de Palestijnse president Mahmoud Abbas donderdag gezegd.

Abbas benadrukte dat elke tijdelijke of interimovereenkomst die later 'vereeuwigd' kan worden zal worden afgewezen door de Palestijnen.

"Ons doel is om een permanente en veelomvattende vredeseenkomst (...) tussen Israël en de Palestijnen te sluiten, die alle onbesliste kwesties oplost en alle vragen beantwoordt, waarmee we officieel een punt achter alle conflicten en claims kunnen zetten", aldus Abbas.

Abbas zei donderdag vereerd te zijn om voor het eerst de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe te spreken 'namens de staat Palestina'. De Algemene Vergadering verleende de Palestijnen vorig jaar de status van waarnemend niet-lid, zeer tegen de zin van de VS en Israël in.

In zijn toespraak voor de VN zei Abbas donderdag dat het Palestijnse volk niets liever wil dan vrede en een ''gewoon leven''. Volgens de president heeft het toekennen van de nieuwe status aan Palestina geen schade berokkend aan het vredesproces met Israël, maar de vredesgesprekken juist een positieve impuls gegeven.

Vredesoverleg door de jaren heen

Dossier Midden-Oostenconflict