De gedetineerde Russische zakenman Michail Chodorkovksi is de winnaar van de Lech Walesa-prijs 2013.

Dat is donderdag in Polen bekendgemaakt.

Het bestuur van de Lech Walesa-prijs, waaraan een bedrag van honderdduizend euro is verbonden, zei dat Chodorkovski wordt geëerd vanwege 'zijn strijd voor rechtvaardigheid en menselijke waardigheid'.

Chodorkovski was ooit een van de rijkste mannen van Rusland, maar werd veroordeeld voor belastingontduiking en witwassen. Velen beschouwen zijn detentie als politiek gemotiveerd; Chodorkovski had politieke ambities en wilde het opnemen tegen president Vladimir Poetin.

Het Europese Hof voor de Mensenrechten heeft gezegd dat Rusland Chodorkovski valselijk heeft veroordeeld voor belastingontduiking en hem onterecht naar een strafkolonie in Oost-Siberië heeft gestuurd, duizenden kilometers verwijderd van zijn familie.

Open land

De Poolse oud-president en oprichter van vakbeweging Solidariteit Lech Walesa zei dat 'ondanks alle onrechtvaardigheid die hem ten deel is gevallen, Chodorkovski nooit is gestopt met het geloven in de betekenis van zijn handelen'.

Chodorkovski jaagt een droom van een open land na, een land waarin mensenrechten worden gerespecteerd, aldus Walesa.

Chodorkovski's zoon Pavel neemt de prijs zondag in Gdansk in ontvangst. Hij zei het prijzengeld te zullen doneren aan een door zijn vader gekozen organisatie.