Er is 'wat vooruitgang' geboekt in de verbetering van de betrekkingen tussen Israël en Turkije, maar Israël heeft nog niet aan alle voorwaarden voldaan om de diplomatieke banden te normaliseren.

Dat heeft de Turkse minister van buitenlandse zaken Ahmet Davutoglu donderdag gezegd in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

De betrekkingen tussen beide landen verslechterden aanzienlijk na de bestorming door Israëlische commando's van een pro-Palestijns schip dat in 2010 een zeeblokkade van de Gazastrook probeerde te doorbreken.

Daarbij werden acht Turken en een Turkse Amerikaan gedood. Na bemiddeling door de Verenigde Staten in maart, bood Israël excuses aan Turkije aan voor de doden en stemde in met de betaling van compensatie.

Voorwaarden

Davutoglu zei donderdag dat er drie voorwaarden belangrijk zijn voor Turkije, waarvan er tot nu toe aan slechts één tegemoet is gekomen. Aan Turkijes eis om excuses te maken is voldaan, zei hij. De tweede is de compensatie. Daar wordt 'vooruitgang' geboekt en de onderhandelingen duren voort, aldus de minister.

"We hopen dat dit wordt afgerond". De derde voorwaarde is dat er een einde komt aan de Israëlische beperkingen 'ten opzichte van Palestina'. Turkije is zeer bezorgd over de humanitaire situatie in de Palestijnse gebieden en vooral in de Gazastrook, zei Davutoglu.

Israël heeft niet direct op de uitlatingen gereageerd.