De Nederlandse Greenpeace-actievoerster Faiza Oulahsen en de Nederlandse ingenieur Mannes Ubels blijven drie dagen langer vast zitten in de Russische havenstad Moermansk. Na drie dagen volgt een nieuwe hoorzitting.

De meeste van de dertig actievoerders blijven twee maanden langer vast zitten na een protest ten noorden van Rusland. Een kleiner deel van de activisten kreeg hetzelfde oordeel als de twee Nederlanders. Dat meldt Greenpeace donderdag.

Een woordvoerder van Greenpeace Nederland laat aan NU.nl weten dat de hoorzitting van Oulahsen en Ubels is verplaatst omdat er ''dingen niet in orde waren''. Het zou gaan om het ontbreken van de juiste papieren, of de afwezigheid van een vertaler. Het zou kunnen zijn dat bij de nieuwe hoorzitting alsnog bepaald wordt dat Oulahsen en Ubels langer vast moet zitten.

Boorplatform

De rechtbank buigt zich donderdag over het lot van in totaal dertig actievoerders van Greenpeace, die vorige week betrokken waren bij een protest tegen een boorplatform ten zuiden van Nova Zembla. Het onder Nederlandse vlag varende schip Arctic Sunrise werd bestormd door de Russische kustwacht. 

De twee Russen die langer vast blijven zitten zijn een fotograaf en een woordvoerder van de organisatie, de andere verdachten zijn gewone leden van de crew van de ijsbreker Arctic Sunrise.

''De criminele activiteit waarvan ik word beschuldigd, wordt journalistiek genoemd. Dat zal ik blijven doen'', aldus de fotograaf, Denis Sinyakov.

Greenpeace waarschuwde dat de Russen een internationaal schandaal rond de kwestie niet kunnen gebruiken. Een officiële beschuldiging van piraterij, waar eerder op werd aangestuurd vanuit Rusland, zou dat in de hand werken, aldus de milieuorganisatie.

Bulgarije

In Bulgarije zijn donderdag ook zes activisten van Greenpeace opgepakt. Ze voerden actie bij een tankstation van de Russische oliemaatschappij Gazprom.

De zes eisten de vrijlating van de opvarenden van de Arctic Sunrise. Ook protesteerden ze tegen olieboringen van Gazprom in het poolgebied.

De protestactie was bij de stad Blagoevgrad in het westen van Bulgarije. De arrestanten zijn een Bulgaar en vijf buitenlanders, zei een politiewoordvoerder tegen de radiozender Focus. De nationaliteit van de buitenlanders is niet bekend.

Choquerend

Jasper Teulings, hoofd juridische zaken van Greenpeace International, noemt het besluit ''ronduit choquerend''. Volgens Teulings worden de activisten vastgehouden voor beschuldigingen van piraterij, die volgens hem ''ronduit ongegrond'' zijn.

Voor piraterij kan in Rusland 15 jaar gevangenisstraf worden gegeven. Maar volgens Teulings is het Rusland er vooral om te doen de Greenpeacemensen zo lang mogelijk vast te houden.

''Piraterij is de enige grondslag in het internationale recht die de Russen konden vinden, die het rechtvaardigt het schip en de bemanning vast te houden'', aldus de advocaat.

Hermitage

Actievoerders van Greenpeace Nederland varen donderdagavond met bootjes naar de Hermitage om te protesteren tegen de gang van zaken in Rusland. 

Bekijk beelden van Russische agenten die optreden tegen actievoerders van Greenpeace: