De gevangenisstraf van vijftig jaar die Charles Taylor, de voormalig president van Liberia, in mei 2012 kreeg opgelegd, blijft na hoger beroep staan. 

Dat hebben rechters van het Speciale Hof voor Sierra Leone donderdag in Leidschendam bepaald. 

Taylor is schuldig bevonden aan het helpen en opruien van rebellen in buurland Sierra Leone, tijdens de burgeroorlog die daar woedde tussen 1991 en 2002. De ex-president zou zich schuldig hebben gemaakt aan daden van terrorisme, verkrachting, moord, en het inzetten van kindsoldaten.

Taylor werd door de rechters van het Speciale Hof specifiek schuldig bevonden aan het plannen van enkele aanvallen die werden uitgevoerd door rebellen in Sierra Leone.

Hij zou wapens en munitie aan de rebellen van het beruchte Revolutionary United Front (RUF) hebben geleverd in ruil voor een constante levering van zogeheten bloeddiamanten. De rebellen zetten gedrogeerde kindsoldaten in, moordden dorpen uit en hakten de ledematen van burgers af.

Fouten

Advocaten van Taylor hamerden op fouten die in de rechtsprocedure zouden zijn gemaakt, terwijl de aanklagers claimden dat de ex-president een gevangenisstraf van tachtig in plaats van vijftig jaar opgelegd zou moeten krijgen.

Taylor werd in 2006 opgepakt en heeft altijd gezegd onschuldig te zijn. Hij claimt dat hij uitsluitend contact had met de rebellen om te benadrukken dat het geweld moest stoppen. 

Sinds de Tweede Wereldoorlog werd geen enkel staatshoofd of oud-staatshoofd door een internationaal oorlogstribunaal veroordeeld.

Bekijk beelden: