Bij hevige onlusten in en rond de Sudanese hoofdstad Khartoem zijn zeker dertig doden gevallen. Een medewerker van het ministerie van Gezondheid heeft dit donderdag gezegd.

In de nabijgelegen stad Omdurman spraken hulpverleners van zeker 27 lijken die daar naar het ziekenhuis zijn gebracht. Omdurman is de grootste stad van het land en ligt op de westelijke oever van de rivier de Nijl vlakbij Khartoem.

De felle protesten tegen prijsverhogingen zijn dinsdagavond gewelddadig geworden. De oproerpolitie heeft grote moeite de betogers de baas te blijven en de autoriteiten hebben internet uitgeschakeld om de oppositie dwars te zitten.

De regering heeft maandag besloten tot een reeks economische hervormingen en schrapt brandstofsubsidies. De prijs van een liter benzine gaat met het wegvallen van de subsidie omhoog van omgerekend 55 eurocent naar 94 cent.

De prijzen in het openbaar vervoer stijgen met 26 procent. De Sudanese president Omar Hassan al-Bashir heeft gezegd dat de subsidies voor brandstof een grotere bedreiging voor de economie zijn dan de afschaffing ervan.

Bekijk beelden: