De dertig bemanningsleden van het Greenpeaceship Arctic Sunrise zijn donderdagochtend bij de rechtbank in het Russische Moermansk aangekomen.

Dat meldde een woordvoerster van Greenpeace. Ze waren aan handen en voeten geboeid. De actievoerders zullen door zes rechters in zes zalen worden verhoord, meldden de Russische autoriteiten.

De actievoerders krijgen te horen of ze worden vrijgelaten of dat ze vast blijven zitten.

De onder Nederlandse vlag varende Arctic Sunrise werd vorige week geënterd door de Russische kustwacht een dag na een actie bij een boorplatform van Gazprom ten zuiden van Nova Zembla. Aan boord waren ook twee Nederlanders, onder wie campagneleider Faiza Oulahsen.

Fotograaf

Een Russische actievoerder en fotograaf van Greenpeace blijft sowieso langer vast zitten. De rechtbank in de Russische havenstad Moermansk besloot daartoe.

Greenpeace waarschuwde dat de Russen een internationaal schandaal rond de kwestie niet kunnen gebruiken. Een officiële beschuldiging van piraterij, waar eerder op werd aangestuurd vanuit Rusland, zou dat in de hand werken, aldus de milieuorganisatie.