De Syrische president Bashar Assad sluit een Amerikaanse aanval op zijn land niet uit. Dat heeft hij gezegd in een interview met de Venezolaanse staatszender Telesur. 

Assad zei ook dat het regime in Damascus bewijzen heeft dat de rebellen over chemische wapens beschikken. Gevangengenomen rebellen hebben dit bekend, aldus Assad.

Naar aanleiding van die bekentenissen hebben de Syrische autoriteiten voorraden chemische wapens en laboratoria ontdekt. Dit bewijsmateriaal is overgedragen aan Moskou, zei Assad.

Moskou is erin geslaagd de Amerikanen ertoe te bewegen af te zien van militair ingrijpen, nu het regime in Damascus heeft beloofd zijn arsenaal chemische wapens onder internationaal toezicht te stellen en te (laten) ontmantelen.

Volgens Assad kunnen de rebellen voor problemen zorgen. Hij voorspelde dat zij zullen proberen de VN-wapeninspecteurs het werken onmogelijk te maken, waarna Damascus zal worden verweten dat het zich niet aan de afspraken houdt. Alleen al om die reden kan een Amerikaanse aanval niet worden uitgesloten, zo stelde hij.

Alle berichten over Syrië

Achtergronden: Overzicht van het Amerikaans-Russische akkoord

VS ruimen al jaren chemische wapens l Wat zijn chemische wapens? l Meer over Sarin