Het dodental van de aardbeving in het zuidwesten van Pakistan is opgelopen tot 348. Nog eens 552 mensen zijn gewond geraakt.

Dat meldt een regeringswoordvoerder donderdag. Ongeveer 300.000 mensen zijn dakloos geworden na de zware beving.  Het aantal gewonden ligt rond de 550. 

Het dodental kan nog verder oplopen. Reddingswerkers hebben moeite om op moeilijk toegankelijke plaatsen te komen.

Enkele minuten na de eerste zware beving volgde iets noordelijker nog een naschok van 5,9 op de schaal van Richter. Aardbevingsinstituut USGS gaf meteen 'code rood' af, wat inhoudt dat het verwachte aantal dodelijke slachtoffers boven de duizend uitkomt. 

Tekort

Een gebied zo groot als Zwitserland is getroffen door de beving die een kracht van 7,7 op de schaal van Richter had, vertelde Jan Muhammad Buledi. Volgens hem is er een schrijnend tekort aan water, voedsel en medicijnen in de lastig te bereiken getroffen gebieden. ''Er is nog geen glas water te krijgen.''

Er zijn overigens wel meer hulptroepen op weg naar de provincie. Zestig legertrucs met militairen en medici vertrokken woensdag uit de grootste stad van het land, Karachi. Ook worden er tenten, veldhospitalen, medicijnen en eten meegenomen door het konvooi.

De provincie is de grootste van Pakistan, maar ook de dunst bevolkte. Er wonen in totaal zo'n 8 miljoen mensen in Baluchistan, dat 44 procent van Pakistan beslaat.

De aardbeving gebeurde dinsdagmiddag rond 16.30 uur lokale tijd (13.30 uur Nederlandse tijd). 

Bekijk beelden: