Iran wil binnen drie tot zes maanden een deal sluiten over zijn nucleaire programma met de vijf vetomachten van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland.

Dat heeft de Iraanse president Hasan Rohani woensdag gezegd in een interview met The Washington Post.

Volgens Rohani is een doel op korte termijn stellen de enige manier om tot een akkoord te komen tijdens de onderhandelingen. 

''Hoe korter dat is, hoe gunstiger voor iedereen. Als het binnen drie maanden kan, zijn wij daar als Iran blij mee. Als het zes maanden wordt, dan is het nog steeds goed. Het is een kwestie van maanden, niet van jaren," aldus Rohani, gevraagd naar de oplossing van het Iraanse nucleaire geschil met het Westen.

De Iraanse minister Javad Zarif van Buitenlandse Zaken overlegt donderdag met zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry en vertegenwoordigers van China, Rusland, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië over het nuclaire programma van Iran. In het Westen bestaat de angst dat Iran in het geheim aan kernwapens werkt, maar Iran houdt staande dat het met zijn nucleaire programma uitsluitend vreedzame bedoelingen heeft.

Rohani liet dinsdag tijdens zijn toespraak bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties nogmaals weten dat kernwapens geen plaats hebben in het veiligheids- en defensiebeleid van het land.