De inspecteur-generaal van het Pentagon vindt dat er onvoldoende aandacht is voor de kwaliteit van het ontwerp en de productie van het gevechtsvliegtuig JSF. 

Dat staat in een nog te publiceren rapport waarvan een samenvatting is ingezien door het Amerikaanse persbureau Bloomberg.

In het rapport staan volgens Bloomberg honderden tekortkomingen en maatregelen die nodig zijn om het toestel te verbeteren. Ook is sprake van ''inefficiënt management'' van het miljardenprogramma door het Pentagon.

De inspecteur-generaal raadt de Amerikaanse regering aan de contracten voor de F-35's aan te vullen met een ''kwaliteit-ontsnappingsclausule''. Die moet ervoor zorgen dat niet wordt betaald voor een product dat niet voldoet, aldus het rapport.

Rapport

De JSF, oftewel Joint Strike Fighter of F-35, is het toestel dat in Nederland de verouderde F-16 moet gaan vervangen. Het rapport van de inspecteur-generaal wordt mogelijk maandag gepubliceerd. De F-35 is met 391 miljard dollar het kostbaarste Amerikaanse wapenprogramma.

De ontwikkeling van het vliegtuig loopt jaren achter op schema en de kosten zijn met tientallen procenten gestegen.