Terroristen die het winkelcentrum Westgate in de Keniaanse hoofdstad Nairobi aanvielen, huurden daar eerst een winkel.

Dit heeft het Keniaanse ministerie van Binnenlandse Zaken woensdag laten weten.

De beramers of plegers van de bloedige aanslag en gijzeling hadden er drie maanden lang een winkel waar wapens en explosieven naartoe zijn gesmokkeld.

Het gaat om leden van de Somalische terreurbeweging al-Shabaab (de Jeugd). Dat is een verzameling jihadisten die grote delen van het zuiden van SomaIië sinds 2006 hebben geterroriseerd.

Al-Shabaab worden daar bestreden door onder meer Keniaanse troepen. De groep was aanvankelijk nationalistisch, maar kreeg een groeiende en internationale tak van jihadisten.

Legitiem

In een mailwisseling met persbureau AP noemt Al-Shabaab de buitenlandse slachtoffers in het winkelcentrum een "legitiem doelwit".

De extremistische organisatie bevestigt tegenover het persbureau dat de jihadstrijders nauwkeurig hebben onderzocht of er moslims onder de gegijzelden waren. De islamitische gegijzelden zijn vervolgens gescheiden van de rest zodat zij ongedeerd zouden blijven.

Wraakactie

De leider van de Somalische terreurbeweging al-Shabaab bevestigde woensdag dat zijn groepering achter de aanval op het winkelcentrum zit. Volgens Mukhtar Abu al-Zubayr, ook bekend als Ahmed Godane, is de aanval een wraakactie voor het Keniaanse militaire ingrijpen in Somalië tegen al-Shabaab.

In een audioboodschap die is geplaatst op de website somalimemo.net dreigt hij met meer geweld tegen Kenia. "Trek de troepen terug of maak je op voor een langdurige oorlog, bloedvergieten, vernietiging en evacuatie'', aldus de verklaring.

Achtergrond al-Shabaab l Alles over de terreuractie in Nairobi