Vakantiegangers die naar Egyptische hotelresorts aan de Rode Zee en de Golf van Akaba willen, moeten nog wel extra waakzaam zijn, maar het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt die reizen niet langer. 

Woensdag maakte het ministerie bekend dat het het beste is om direct naar de bestemmingen Sharm-el-Shekh, Hurghada en Marsa Alam te vliegen en eventueel via de internationale luchthaven van Caïro. Ook kunnen reizigers beter niet van de hotelresorts af gaan.

''U wordt aangeraden zich niet buiten de resorts te begeven en strikt de veiligheidsrichtlijnen van hotel, touroperator of autoriteiten op te volgen en het reisadvies in de gaten te houden'', aldus Buitenlandse Zaken.

Het reisadvies voor Egypte werd half augustus aangescherpt wegens de onrustige en instabiele situatie in het Noord-Afrikaanse land. Alle reizen naar bestemmingen anders dan hotelresorts aan de Rode Zee en de Golf van Akaba worden nog steeds ontraden.

Noodtoestand

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken waarschuwt reizigers nog wel dat in heel Egypte nog de noodtoestand geldt die op 14 augustus werd uitgeroepen door de interim-regering.

Onrust en geweld braken los nadat president Mursi was afgezet. Sindsdien moet er ''rekening gehouden worden met de mogelijkheid van terroristische aanslagen in het gehele land''. Dat geldt nog steeds.

Mocht er een avondklok gelden in gebieden waar toeristen naartoe willen, dan moeten zij zich daar strikt aan houden. Voor de zekerheid kunnen reizigers maar beter navraag doen bij de touroperator ter plekke. Egypte heeft gezegd de avondklok zeer streng te zullen afdwingen, aldus Buitenlandse Zaken.

Overzicht: Egypte sinds de revolutie van 2011 l Dossier Egypte