De Europese Commissie is woensdag begonnen met het inspecteren van de grens tussen Gibraltar en Spanje, naar aanleiding van de spanningen tussen de Britse en Spaanse overheid.

Het team onder leiding van de Europese Commissie inspecteert de grenscontrole tussen Gibraltar, een Brits overzees gebied, en Spanje.

Zowel het Europees Parlement als de overheid van Gibraltar uitten eerder hun bezorgdheid over de strenge grensbewaking door de Spanjaarden waardoor er erg lange wachtrijen zouden worden veroorzaakt.

De Spaanse overheid maakten zich op hun beurt ongerust over een toename in de tabaksmokkel van Gibraltar naar Spanje.

Cameron vroeg eind augustus om een dergelijke inspectie door de Europese Commissie, omdat de strenge grenscontroles volgens hem in strijd met EU-recht zijn en ''politiek gemotiveerd en buitenproportioneel''.

De Spaanse overheid was eerder van plan om tol te gaan heffen bij de grensovergang, maar dat is in strijd met Europese wetgeving.

De spanningen tussen Spanje en het Verenigd Koninkrijk om de rots aan de Middellandse Zee zijn de afgelopen weken na jaren weer hoog opgelopen. De Spaanse douane treitert Gibraltar met strenge grenscontroles die leiden tot urenlange wachttijden. Spaanse vissers klagen over een kunstmatig rif voor de kust van Gibraltar, dat hun visnetten zou beschadigen.