De Russische president Poetin vindt niet dat de Greenpeace-activisten die actie voerden bij een Russisch boorplatform piraten zijn.

Wel hebben zij internationale wetten overtreden, zegt de president, omdat ze een olieplatform wilden bezetten. 

Dat meldt persbureau RT woensdag. Rusland beschuldigde Greenpeace eerder van piraterij.

Het schip van de milieuorganisatie werd donderdag geënterd door de Russische kustwacht, tijdens een actie bij een boorplatform. Volgens Greenpeace gebeurde dat in internationale wateren. Aan boord waren dertig bemanningsleden en actievoerders onder wie twee Nederlanders.

De president deed zijn uitspraken tijdens het derde internationale noordpoolforum in Salechard.

Bekijk de beelden:

Verhoord

Medewerkers van de onderzoekscommissie in Rusland hebben woensdagochtend twee Nederlandse en drie Russische bemanningsleden van het Greenpeaceschip de Arctic Sunrise verhoord.

Dat gebeurde in aanwezigheid van hun advocaten, maakte Greenpeace woensdag bekend. De Russische autoriteiten hebben tijdens het verhoor van de Nederlanders voor een tolk gezorgd.

De groep is op de hoogte gesteld dat ze in hechtenis is genomen. Volgens Greenpeace gebeurde dat in afwezigheid van hun raadslieden en dat is wettelijk gezien niet toegestaan.

Aanklacht

Wat precies de aanklacht is tegen de actievoerders is nog steeds niet duidelijk. Zowel Greenpeace als het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben daarop nog geen antwoord gekregen.

Consulair medewerkers van de Nederlandse ambassade in Rusland zijn dinsdag aan boord geweest van de Arctic Sunrise om met de twee Nederlanders te praten.

Volgens Greenpeace-advocaat Jasper Teulings is dinsdag een termijn van 48 uur ingegaan waarbinnen een aanklacht moet worden opgesteld. Die termijn verloopt donderdag om 13.00 uur.